HABERLER>EKONOMİ
4 Aralık 2017 Pazartesi - 09:17

Basmane Çukuru’nda şimdi ne olacak? 

İzmir Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Yüksel Çakmur ve arkadaşlarının açtığı dava sonrası planı iptal edilen Basmane Çukuru’ndaki gökdelen projesinin altyapı çalışmaları durduruldu. 

Basmane Çukuru’nda şimdi ne olacak? 

EGEDESONSÖZ- Güçbirliği A.Ş’nin borçlarına karşılık yıllar önce TMSF tarafından el konulan ve daha sonra yapılan satış sonucu Folkart Yapı tarafından 80 milyon dolara satın alınan arazide İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin de yüzde 30 hissesi bulunuyor. 

Büyükşehir ile Folkart hissenin nasıl kullanacağına yönelik görüşmeler yaptığı dönemde gelen mahkeme kararı taraflarda şok etkisi yaratırken hukuki süreç de netleşmeye başladı. Büyükşehir Belediyesi’nin 5. İdare Mahkemesi kararına itiraz edeceği öğrenildi. Büyükşehir hukukçuları konuyla ilgili Başkan Aziz Kocaoğlu’na bilgi verirken yol haritası da belli oldu.

Buna göre, mahkeme kararına itiraz edilerek yargı süreci bölge idare mahkemesine taşınacak. Basmane Çukuru’nun olduğu alanın imar planlarına vurgu yapılacak. Konak Belediyesi ve Büyükşehir Meclis’lerinden 2013 yılında geçen ve kabul edilen alt ölçekli iptal edilen binlik planın geçerli olduğu vurgulanacak. Dava açan eski Başkan Çakmur ve arkadaşlarının dayanak olarak ele aldıkları “imar durum belgesinin” geçmişte kabul edilen ve sorun olmayan planlara dayandığı ifade edilecek. Böylece ilk olarak yargı süreci yine bir yargı süreciyle düzeltilmeye çalışılacak. 

Büyükşehir’in önünde duran fakat yargı süreci bitmeden yapmayı düşünmediği bir yol daha bulunuyor. O da yeniden bölgeye özgü plan yapmak. Plan yapma yetkisi bulunan Büyükşehir, Konak Belediyesi ile koordineli bir şekilde mahkeme kararını da göz önünde bulundurarak sıfırdan bir hızlı planlama sürecine girecek. 

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun, “mahkeme sürecini bekleyelim, gerekli çalışmaları yapalım, şimdilik yapacak, karara söyleyecek bir şeyimiz yok” diyerek yargı sürecini işaret ettiği belirtilirken belediye ile Folkart arasındaki görüşmeler ise sürüyor. Büyükşehir, yüzde 30 hakkından kaynaklı olan projedeki kamusal hakkın kullanımı için şirketten ayrı bina ve farklı giriş alanı istemişti. İlk başta kamuoyuyla paylaşılan, yüksek katlı ikiz kule gökdelen de kamuoyundan gelen tepkiler nedeniyle iptal edilmişti. Yeni proje ve görsel henüz çıkmazken önümüzdeki günlerde kamuoyuna açıklanacağı belirtildi. Yine alınan bilgilere göre, Folkart yüzde 30 hak içinde yer alacak şekilde yeni projede bin kişilik drama ve tiyatro sahnesi yapacak. Tüm teçhizat ve teknik ekipmanlar ile birlikte belediyeye bırakacak. 

YENİ PROJE İÇİN DÜNYA MİMARİSİ İNCELENDİ 
Folkart, kamuoyuna açıklayacağı görsel proje için ikinci bir yarışma ve mimarlık ofislerinden teklif aldı. Bunun için de dünya şehirlerindeki son mimari örnekler üzerinde çalışıldı. Şimdiye kadar ilk iptal edilen ve onun seçimine kadar geçen süreçte sadece proje çizimleri ve görseller için 10 milyon TL’den fazla para harcandığı öğrenildi.

ÇALIŞMALAR DURDU 
Konak Belediyesi’nden 2016 yılında imar durum belgesini alarak çalışmalara başlayan Folkart alanda ilk olarak zemin iyileştirmesi yaptı. Ayrıca eskiyen iksa sistemi ve kazıkları yeniledi. Zeminde güçlendirme yapılırken 19 yıldır çukur halde bulunan alanda son rötuşlar tamamlandı. Bir yandan proje ile ilgili çalışmaları yürütürken diğer yandan inşaatın altyapı işlerini sürdüren şirket mahkeme kararıyla çalışmaları durdurdu. Proje ve görseller ile Büyükşehirle yapacağı görüşmelere odaklanan Folkart, mahkeme sonuçlanana ve imar planı ile ilgili düzenleme yapılana kadar bir işlem yapmayacak. Bölgede, güvenlik önlemleri alınarak yargı süreci beklenecek. 

Öte yandan, hukuki sürecin idare mahkemelerinin de yoğunluğuna göre 3 ay kadar sürmesi bekleniyor. 

 
Süper Lig'in eski gol kralı itirafçı oldu!
 
İzmir'de feci olay! 18 aylık bebek balkondan düştü!
YORUMLAR
Toplam 13 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
can 5 Aralık 2017 Salı 09:01

izmirde gökdelen istemiyoruz net!!!

Yorumu oyla      11      7  
konuk 5 Aralık 2017 Salı 00:00

Gaza gelmemenizi öneririm, gerek büyükşehir gerekse Folkart tüm bu mahkemeleri ve mahkemelerin anti-Kocaoğlu kararlarını hesap edebilecek yeterliliğe sahipler. Ne olur iş uzar, Çakmur ve kararı veren mahkeme üyeleriyle Kocaoğlu muhalifleri bu kararla kıçlarına yaktıkları kınanın üstüne dövme yaptırırlar! Bu projeye hayır diyebilmek isterdim, diyemiyorum çünkü yanıbaşındaki eski tütün deposunun kaç kata çıkacağını biliyorum. Hiltonu, Gürel rezidansı görmezden gelemiyorum! Folkartın yasal hakkı, adamın mülkü ve yanıbaşında emsalleri var! Neyine hayır diyebilirim ki?

Yorumu oyla      11      6  
Erkan 4 Aralık 2017 Pazartesi 23:42

Dk 89 gol çakmur yine attı golünü bu işi anlamak zor. Çakmur şu hükümete el atsa 1 seneye devirip geçer. Ama neden se çukur dışında hiç bir konu ile ilgilenmiyor

Yorumu oyla      14      6  
muhalif 4 Aralık 2017 Pazartesi 23:01

misafir67 köprülü körfez geçişe elbette karşıyım, sen işin özünü kavrayamamışsın sanırım. bir daha oku...rant var, rant var.. rant gerçek sahiplerine gelecekse karşı gelinemez,ama daha önceden arazi kapatıp, yatırımla gelen rantı malın esas sahibi değilde bir zümre ediniyorsa orada problem vardır...

Yorumu oyla      13      5  
misafir67 4 Aralık 2017 Pazartesi 20:22

İlahi muhalif, kendini kurban edecek kasabın peşinden koşan koyun gibisin :) Aklın var gibi oysa, geçmediğim, geçmeyeceğim halde parasını ödeyeceğim körfez geçişini istemiyoruz diye gelişme karşıtı mı olduk şimdi? Yoksa, ranta karşı çıkanlar eskilerin deyimiyle servet düşmanı mı oldu? Çukurla körfez geçişinin ilgisi ne?

Yorumu oyla      11      5  
Osman Gero 4 Aralık 2017 Pazartesi 15:11

Ohhh iyi oldu. Çok sevindim. Çakmur'u sevmem ama iyi oldu

Yorumu oyla      17      8  
reaLİST 4 Aralık 2017 Pazartesi 15:09

FOLKART, BÜYÜKSEHİR, KONAK BELEDİYESİ, ZORLU HEPSİ BİRDEN CAKMURA MADDİ VE MANEVİ TAZMİNAT DAVASI ACSINLAR. BAKALIM DAVA ACMAK NASIL OLUYORMUS.

Yorumu oyla      17      14  
muhalif 4 Aralık 2017 Pazartesi 14:17

şöyle bir izmire bir bakalım,şehrimizin tarihini koruyabilmişmiyiz? sarıkışlası, eski adliyesi,kordon konakları nı yok etmişiz,elin parmaklarını geçmeyecek mimari özelliği olan binalar dışında, estetik binalarımız mı var..gecekondu belasından kurtulmaya çalışıyoruz,eski binalarımız yok, gökdelende olmasın diyoruz.niye? rant olacak...bir yere yatırım yapılıyorsa rant kaçınılmaz, adam basmane çukuruna 80 milyon dolar saymış birde üstüne 700 milyon yatıracak,elbette bu parayı çıkaracak "kar" edecek, hıı yok yapılmasın diyorsanız o zaman çocuklarınız hem okumak için hemde çalışmak için izmiri terkederler, izmirde " emekliler şehri" olur.istediğiniz nuysa ok. o zaman "izmirde iş yok" deme hakkınız olmaz,İzmirde "geri" düşmeye devam eder, sizde "yaptırmadık" diye sevirsiniz ama çocuklarınız yanınızda değildir.körfez geçiş projesine de karşı çıkarsınız ama körfezi öldüreceğinden değil, "rant" olacak diye, zenginler, paralılar gelecek diye dert olur size,körfezi mahvedeceği değil.

Yorumu oyla      18      19  
deli bekir 4 Aralık 2017 Pazartesi 13:29

başkanlıktan gitti, yine kurtulamadık yaa..

Yorumu oyla      15      14  
Maçkalı 4 Aralık 2017 Pazartesi 13:23

Ya Kemal Zorlu''nun harcadığı paralar ne olacak 300 MİLYONLUK TAZMİNAT DAVASI AÇACAĞIM Kemal Zorlu, Basmane çukurundan uğradıkları zaranın göründüğünden çok daha büyük olduğunu söylüyor. Ben Basmane Çukuru diye anılan alana tam 42 kilometre kazık çaktım. İçerideki oksijen miktarını bile hesaplayarak oluşturulmuş muhteşem bir proje çizdirdik. Bu projede, herhangi bir tehlike karşısında binanın acilen boşaltılmasını sağlayacak ayrıntılara bile büyük paralar harcadık. 2001 yılının parasıyla 35 milyon lira harcadık. Burada muhteşem akustiği ile bir opera salonu kazandırmayı amaçladık. Projeye baksınlar Viyana operalarını andıran bu salon İzmire çok şey katacaktı. Ama operanın ne olduğunu biliyorlar mı? Bu projede, alanın her santimetre karesi, ustalıkla kullanılmıştır. Bu projeyi ve harcanan emeği ve harcanan büyük paraları yok saymak inanılmaz bir hatadır. Göz göre yapılmış bir hatadır. Kumpastır bunun adı” derken İzmir Büyükşehir Belediyesine 300 milyon liralık tazminat davası açacağını söylüyor Kemal Zorlu''da

Yorumu oyla      17      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Mehmet KARABEL yazdı... İhracat patlamış, Ahmet Efendi’nin neyine?
Mehmet KARABEL yazdı... İhracat patlamış, Ahmet Efendi’nin neyine?
Erdoğan müjdeledi... İzmir'den o şehre uçak seferleri başlıyor
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ağrı- İzmir uçak sefelerinin 24 Ocak ...
24. MARBLE'de geri sayım... 'Dünya artık burada olmak istiyor'
İzmir’den dünyaya açılan ve alanında bir dünya markası olmayı başaran ...
 
İzmir sanayisi için dev çağrı... 'Pilot il olsun'
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkan Vekili İbrahim Gökçüoğlu, Sanayi ...
Yılbaşında başlıyor... Bildirmeyene ceza!
Yeni yılla birlikte devlet, artık kimin ne iş yaptığını bilecek. 1 Ocak ...
Kasımda en fazla domatesin fiyatı arttı
İTO tarafından, bu yılın kasım ayında İstanbul'da perakende fiyatı en ...
 
Turizmcilerden İzmir için 'direk uçuş' çağrısı
Türk Hava Yolları'nın (THY) İzmir'i hub (aktarma merkezi) ilan ederek ...
Turizmin kalbi Travel Turkey İzmir’de atacak
Turizm sektörünün en önemli organizasyonlarından biri olan 11. Travel ...
Egeli ihracatçılardan tarihi rekor!
Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Kasım ayında ihracatını, 2016 yılı Kasım ...
 
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Anneler Günü Münasebetiyle: Sütveren Meryem Ayazması
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Yatak odasında tartışma!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Siyaset insanı bozuyor
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sahipsiz kalan eski İzmir…
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Nepotizm hastalığı ve belediyecilik...
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
AVM krizinde kim kazandı?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva